Zámecké vinařství Třebívlice s.r.o.

Johan-1

Největší vinařský projekt posledních let v Čechách vyrostl v Třebívlicích nacházejících se necelou hodinu cesty od Prahy západně od Litoměřic. Zásluhou Ing. Jana Dienstla, velkého milovníka vína, vzniklo doslova na zelené louce Zámecké vinařství Třebívlice s rozsáhlou surovinovou základnou. V období let 2004 až 2010 vinařství postupně nakoupilo pozemky ve viničních tratích Koskov, Pod Šepetelským vrchem, Pod Skršínským vrchem a Pod Hazmburkem o celkové rozloze 35 ha a vysadilo na nich především odrůdy Ryzlink rýnský, Pinot blanc, Pinot gris, Gewürztraminer, Sylvánské zelené, Müller Thurgau, Irsai Oliver, Pinot noir, Modrý Portugal a Saint Laurernt. První vinobraní výhradně z vlastních hroznů proběhlo ve vinařství v roce 2012. Nově postavený bezbariérový objekt vinařství architektonicky zapadá do okolní vesnické zástavby a využívá svažitého terénu k tomu, že vše se sice nachází v jedné rovině, přesto jsou výrobní prostory pod zemí. Vinařství pořídilo nejmodernější technologie: systém řízeného kvašení, pneumatický dusíkový lis, vibrační třídící stůl pro příjem hroznů, nerezové tanky, vinifikátory, velkoobjemové sudy z francouzského dubu i barikové sudy. Hlavním technologem vinařství je Ing. Martin Nesvadba, který dlouhá léta řídil výrobu v prestižních vinařstvích. Celková produkční kapacita sklepa je připravena zhruba na půl miliónu litrů, přičemž roční kapacita je 100 000 lahví vína. Bílé víno vyzrává v sudech minimálně jeden rok a modré odrůdy po dobu min. 18 měsíců. Vína jsou v cenách od 250 do 700 korun k dispozici výhradně ve vinařství, firemním e-shopu a ve vybraných prestižních restauracích v Praze. Degustační programy pro hosty jsou založeny na principu tzv. Cesty vína. Milovník vína si od vinice projde celým procesem zpracování vína začínajícím příjmem hroznů, lisováním, řízeným kvašením, zráním v sudech a tancích až po samotné lahvování. Na své si přijdou i gurmáni. Součástí vinařství jsou rovněž tři restaurace – Degustation, Art restaurant s letní terasou a Restaurant Ulrika von Lewetzov. Zdejší kuchyně připravuje pokrmy výhradně ze surovin od farmářů z Českého Středohoří. V týmu kuchařů je i pravnučka po šéfkuchaři Ulriky von Lewetzow, která žila na zdejším zámku. Právě ona dodala archivní receptury, které se na přelomu 19. a 20. století na zámku vařily. Lze jen potvrdit, že v jednoduchosti je krása. Receptury vychází z místních surovin, a co je velmi důležité je i to, že se hodí k vínu. Vždyť víno v té době bylo jediným skladovatelným nápojem a jídla byla s chutí vína harmonizována. Přesně na tuto tradici místní gastronomie navazuje.