O klubu

KLUB

Občanské sdružení DHK Baník Most existuje již od roku 1997. V současné době se o chod a potřeby klubu starají dvě právnické osoby, a to občanské sdružení Dámský házenkářský klub Baník Most a jeho 100% dceřiná společnost DHK Baník Most, s.r.o.

V čele občanského sdružení je předsedkyně sdružení Pavla Chotěborská, ve výkonném výboru sdružení jsou Mgr. Kateřina Poláková a Ing. Radek Maděra. U společnosti s ručením omezeným je jednatelka Mgr. Kateřina Poláková.

Jak již bylo uvedeno výše, s.r.o. je plně vlastněno občanským sdružením.

HISTORIE A VÝVOJ

Házená jako sportovní odvětví má na Mostecku dlouholeté kořeny. Počátky házené sahají do dvacátých let minulého století. V podobě, jaké dnes házenou známe, se začíná hrát v roce 1953, kdy oficiálně vzniká oddíl házené Baníku Most, který se přihlásil do Svazu házené s mezinárodními pravidly a sjednoceným názvem HANDBALL.

Svoje prvopočátky spojuje Baník Most se Střední průmyslovou školou v Mostě, kde buduje první hřiště. Dospělí hrají převážně druhou ligu, dorost pendluje mezi 1. a 2. ligou. V sedmdesátých letech se oddíl rozšiřuje o házenou žen, která se do té doby hraje na 3. a 7. základní škole. Oddíl začíná se žákyněmi, které přecházejí do dorostu, později se do soutěže přihlásí i družstvo žen. Oddíl házené Baníku Most se stává s 350 členy jedním z největších oddílů v tehdejší ČSSR. V roce 1983 vybojuje družstvo žen v Bělé pod Bezdězem pod vedením p.Chlastáka a Sadílka postup do II.ligy, kde další roky působí v popředí tabulky(převážně trenér J.Zikuda). Ženy jsou průběžně doplňovány z vlastních zdrojů. Dorost hraje I. ligu (převážně trenér Z.Ondráček), žactvo se pravidelně umisťuje na medailových pozicích v Přeborech republiky převážně trenéři M.Pomykal, L.Maršík, K.Žižka, M.Češka), a tak o kvalitní házenkářky z vlastní líhně není nouze.

Po rozpadu Československa v roce 1993 družstva žen a mužů obsazují uvolněná místa v nejvyšší soutěži I. ligy. V tu dobu hrály 1.ligu: Lilková, Hřivnová, Netolická, Frühaufová, Říhová, P.Štichová, M.Štichová, Korandová, Hojdarová, Machačová, Serafínová, Bartásková, Ottisová a v závěru sezóny i reprezentantka Libánská, vracející se z Chorvatska. Kromě tří hráček všechno baníkovská výchova. Družstvo vede p.Kolman, později k družstvu přihází Josef Kubal, který nakonec trénuje družstvo žen i mužů. Dva oddíly v republice mají v nejvyšší soutěži po dvou družstvech Most a Zlín. Zlín dokáže najít generálního sponzora, Most nikoliv a obě družstva padají ze soutěží (po dvou a třech letech). Dobré hráčky a hráče si rozeberou ostatní oddíly, družstva mužů i žen se rozpadají, rovněž tak se ekonomicky odloučí mužská složka od ženské.

Ženská složka si dává do názvu oddílu zkratku DHK (dámský házenkářský klub), nadále je součástí Tělovýchovné jednoty Baníku Most, sama si však vede ekonomiku oddílu. Mládežnické kolektivy jsou dobré. V roce 2000 se dostanou mladší žákyně až do finále světového turnaje Prague Cup. Kdo by si tenkrát pomyslel, že tehdejší hráčky budou tvořit součastnou páteř prvoligového (M.Vysloužilová, K.Dvořáková, H.Martinková, N.Machová), nyní už interligového družstva. V danou dobu ale chybí třešnička na dortu, družstvo žen. Najdou se však nadšenci, kteří družstvo založí, a to je přihlášeno do nejnižší soutěže (krajský přebor). U tohoto zrodu už nechybí jako trenér Jiří Hanus, kterého oslovily samotné hráčky. Iniciátorkou byla Pavla Bartásková a další hráčky kolem ní. Bez větších problémů prochází tým krajským přeborem a druhou ligou a po pár letech je v 1. lize. Družstvo žen se stává nejlepším dámským házenkářským družstvem v Severočeském regiónu. Po neslavných začátcích, kdy se družstvo v této soutěži zabydlovalo, začal Most hrát střed tabulky. Vedení oddílu začalo koncepčně sledovat a vycházet vstříc družstvu žen až do té míry, že v sezóně 2009/2010 vyhlásilo pokus o postup do WHIL (nejvyšší házenkářská soutěž, sloučená se Slovenskými družstvy). Dne 12. května 2010 postupuje DHK Baník Most opět mezi elitu.

Než se tak stalo, angažoval Most již v dubnu 2010 jednoho z nejlepších Československých trenérů Dr. Tomáše Kuťku. Bývalý repre trenér, který jako jediný získal mistrovské tituly v Československu (Iskra Partizánské 1981), i v samostatném Česku (Slavia Praha 2007) a Slovensku (Jaspol Partizánské 1994). Působil také v SRN a POL. Na živobytí si vydělával i jako ministerský poradce na Slovensku. Tento muž v počátku působil jako sportovní ředitel, později společně s Jiřím Hanusem a později Petrem Novákem, jako trenér u A-týmu. Družstvo DHK Baník Most nemá v 1. lize konkurenta, z 22 zápasů, dokázal 21x zvítězit a jedinkrát prohrál v Olomouci. Druhý v pořadí Sokol Poruba měl 10 bodů ztrátu. Dvě kola před koncem soutěže hraje Most v Liberci, kam přijíždí řada fandů v pronajatém mikrobusu. Zde poprvé padl podnět pro založení FAN klubu, stalo se tak 18.4.10. Po vítězství v 1. lize následovala baráž s posledním celkem WHIL tj. TJ Házená Jindřichův Hradec. Most 2x vyhrál. Vedení klubu, hráčky a ostatní funkcionáři DHK splnili svůj slib široké veřejnosti, postup do interligy. Hráčkám se začíná říkat Černí andělé.

Již 25. května se ukázalo, že baráž byla zbytečná, protože došlo k rozšíření soutěže WHIL. Družstvo J.Hradce ne jen, že v soutěži zůstalo, ale postoupilo i družstvo Sokol Poruba bez barážového klání.

Vstup do WHIL znamenal pro Most veliké komplikace. V září 2010 začala totiž rekonstrukce mostecké sportovní haly a to znamenalo, že DHK Most musel odehrát všechna utkání v Lounech a Lovosicích. Tým neměl stabilního vedoucího družstva a tak se zde střídali lidé z klubu, na několika zápasech působil v této funkci i řidič autobusu. Rovněž na trenérském postu bylo rušno, Jiřího Hanuse vystřídal sportovní ředitel Tomáš Kuťka. Základní kádr byl posílen o Zuzanu Kupkovou, později o Kláru Štolfovou, ale stále to nebylo ono, celku chyběl mozek, rozehrávka. Až do ledna 2011, kdy přichází do Mostu Petra Beňušková. Družstvo se začíná konsolidovat. Dostaví se i výsledky. Buduje se nový, konkurence schopný tým mosteckých děvčat. Přes obtíže s trénováním a věčným cestováním i na vlastní zápasy stanovený cíl, udržet se v neprestižnější česko-slovenské soutěži tým splnil. V konečném účtování z toho bylo první místo ve skupině play-out, tj. páté místo v ČR a možný postup do evropských soutěží.

Do druhého ročníku tj. 2011 až 2012 si mostečtí představitelé klubu stanovili vyšší cíle. V interlize postoupit do play-off a v Českém poháru (ČP) postup minimálně do semifinále. Začneme-li ČP, tak cesta našich házenkářek nebyla dlouhá. Ve čtvrtfinále cestoval Most do Zlína, kde v prodloužení prohrál 36:35 a jeho pouť pohárem končí. První úkol nesplněn. Ve WHIL obsadil Most 7. místo a mezi českými kluby si oproti loňské sezóně o jednu příčku pohoršil a obsadil 6. místo. Druhý úkol rovněž nesplněn. Nesplnění obou úkolů, které si klub stanovil, stálo za odvoláním trenéra Kuťky. Společně s ním končí i asistent Petr Novák.

Historicky poprvé se představila evropská házenkářská soutěž v Mostě. Klub se přihlásil do třetího nejprestižnějšího poháru Challenge Cup. Prvním soupeřem Baníku byl Běloruský celek HC Viktoria Berestrie z Brestu. Most 2x vyhrál a postoupil mezi posledních osm celků a jeho dalším vyzývatelem je francouzský tým H.A.C.Handball Le Havre. V prvním duelu Most doma a v dramatickém zápase podlehne 18:23 (11:10). Po prvé je na házenou vyprodáno 1133 diváků. Ve Francii prohrají Černí andělé 28:25 (19:12). DHK Baník Most končí v poháru. Le Havre se stává pozdějším vítězem.

Třetí ročník 2012 až 2013 se zapíše do historie mostecké házené zlatým písmem. Více, méně stabilizované družstvo přebírá nový, ambiciózní trenér Dušan Poloz, který je znám spíše v Norsku, kde cca 10 let působil. Ten je unesen fantastickou atmosférou, kterou v Mostě zažil při několika vystoupeních národního celku, kde působil jako asistent trenéra. Po podzimu se stává Most postrachem, který děsí soupeře a společně s Porubou se dělil o 1.-2.místo v tabulce. Do konečného pořadí chtějí mluvit i Michalovce, s kterými Most po třinácti výhrách po sobě v 21. kole klopýtne. Přes drobné zaváhání slavil DHK Baník Most prvé své interligové zlato (druhé Michalovce, třetí Poruba)!!! Zlatá bilance Mostu ve WHIL: 24 zápasů, 22 výher, porážka jen ve Veselí 17.10.12 a v Michalovcích 27.3.13. Potěšitelný je i nárůst diváků cca o 5.000 osob oproti 1. ročníku. Zlatem ve WHIL, ale nekončí výčet této sezóny. Ve hře je ještě Evropský pohár a český titul, a tak trvají oslavy jen krátce a hurá do Turecka, kde Most utká s Üsküdar B.S.K. Istanbul. Odtud si veze Baník prohru 27:31, ale doma vítězí 31:21 a postupuje do finále. Soupeřem Mostu ve finále je chorvatský Fantasyland – Samobor. V Chorvatsku prohraje náš celek 24:20, což je slibný výsledek do odvety. V odvetě praská mostecká hala ve švech 1500 diváků. Most předvede bezchybný výkon a na konci svítí na ukazateli 26:17. DHK Baník Most se stává jako první celek házené v historii České republiky vítězem Evropského Vyzývacího poháru – Challenge Cup. Most zaznamenal 69 evropských bodů pro Českou republiku (ČR). Tím však výčet úspěšného ročníku nekončí a opět není čas na oslavu. Hraje se nadstavba o 1. – 4. Místo o Českého mistra. Černí andělé jsou naladěni na vítězné vlně, a tak zvládnou i tuto třetí zkoušku. Na konci soutěže převezmou i zlaté medaile a stávají se mistrem ČR. Triple, prostě hodně vydařená sezóna, která se už nemusí opakovat. Jediné, co Mostu tento rok uniká je Český pohár, ale to nemusí mostecké hráčky mrzet.

Čtvrtý ročník ve WHIL 2013 až 2014 rovněž patřil k těm vydařeným. Po prvním půl roku se Most zabydlel na 2. místě o bod za Michalovcemi. Na konci roku ovládli Černí andělé Český pohár, když v přímém televizním přenosu deklasovali předchozího finalistu Sokol Poruba 27:18 (13:7) a první česká trofej pro rok 2014 našla svého majitele, jsou jimi svěřenkyně Dušana Poloze z Mostu. V dlouhodobé soutěži WHIL uniká Mostu titul jen o pověstný vlas a nakonec skončí na třetím místě (horší vzájemné zápasy se Slavií). Vše si pak Most vynahradí v bojích o mistra ČR. Zde se dostává společně se Slavií Praha do finále, kde již prohrává 0:2 na zápasy. Ovšem další tři zápasy fantastickým způsobem získávají mostecká děvčata ve svůj prospěch a obhajují loňské prvenství. V tomto ročníku se Most přihlásí opět do Evropského poháru, ovšem už do druhého nejprestižnějšího EHF Cup. V 2. Kole vyřadí silný norský celek Levenger HK (27:22 a 21:17). Ve 3. kole pak narazí na výborný HC Zalau z Rumunska. V Rumunsku Baník prohraje 28:21, doma pak stejným způsobem vyhraje, a tak došlo na dovedností souboj, který posunul do osmifinále náš tým. Na osmifinále do Mostu dorazil opravdu špičkový evropský celek, dánský Team Esbjerg, kterému Most podlehl 21:28 a v Dánsku 26:24 a tím evropská pouť pro Černé andělé skončila. V klubovém ratingu Most připsal dalších 33 EHF bodů pro ČR.