Final4 Ligy mistryň bude mít českou účast

O uplynulém víkendu se definitivně rozhodlo o účastnících Final4 letošního ročníku Ligy mistryň. A čeští fanoušci házené se mohou radovat, protože mezi čtveřici nejlepších postoupil i norský Kristiansand s reprezentantkami Janou Knedlíkovou a bývalou mosteckou hráčkou Markétou Jeřábkovou.

 

Kristiansand se do Final4 dostal přes slovinský Krim Mercator, který porazil v prvním vzájemném zápase o sedm, ve druhém na domácím hřišti o devět branek. Do Final4 se dostal i pětinásobný vítěz Ligy mistryň, maďarský Györ, který sice v prvním čtvrtfinálovém utkání s Brest Bretagne Handball pouze remizoval, ve druhém vzájemném souboji na domácí palubovce ale vyhrál dvanáctibrankovým rozdílem. Nejtěsněji do Final4 proklouzl dánský Team Esbjerg, který v prvním vzájemném utkání s CSM Bukurešť v Rumunsku zvítězil o jedinou branku, domácí odveta skončila remízou. Posledním účastníkem Final4 jsou francouzské Méty, které do turnaje postoupily přímo poté, co byl v důsledku sankcí v souvislosti s válkou na Ukrajině vyřazen ruský Rostov-Don.

 

Turnaj Final4 se uskuteční v Budapešti 4. a 5. června, Evropská házenkářská federace už rozlosovala i semifinálové dvojice. Györ se střetne s dánským Esbjergem, obhájkyně trofeje Vipers Kristiansand se postaví proti Metz Handball. Bude určitě zajímavé sledovat, zda se českým hráčkám podaří uspět. Pro Janu Knedlíkovou by to bylo druhé vítězství v Lize mistryň s Kristiansandem v řadě (předtím už Ligu mistryň vyhrála čtyřikrát s Györem), pro Markétu Jeřábkovou jde o první účast ve Final4 v kariéře.

 

Nejprestižnější klubová soutěž v Evropě zajímá i mostecké Černé anděly. Pokud se jim podaří uspět v národním finále proti DHC Plzeň, které začíná v neděli 15. května, budou se chtít o účast v Lize mistryň opět ucházet.

Jan Pimper